DESPRE UAI

De ce la Iaşi?

Iasii, spatiul mirabil al spiritualitatii românesti

Universitatea „Apollonia” din Iasi, prin valorile stiintifice, culturale, spirituale, pe care le practica nu-si putea gasi loc mai nimerit decât în batrânul, si totusi mereu tânarul „Târg al Iesilor”.
La Iasi, trecutul cultural, spiritual, universitar reprezinta fundamentul de identitate al unui prezent adaptat continuu modernitatii.
Iasiul este locul în care cultura, spiritualitatea, geniul uman s-au manifestat dintotdeauna în deplinatatea lor.

Iasiul, atestat documentar la 1408, este unul dintre cele mai vechi orase românesti, harazit, parca, sa fie ctitorie si loc de capatâi neamului românesc. Iasiul a fost capitala Moldovei ev-medievale. Iasiul a fost capitala României neocupate în vremea primului Razboi Mondial. Iasiul este unul dintre orasele care au simtit fiorul marilor schimbari generate de Revolutiile române, respectiv cea de la 1848 si, arc peste timp, cea din Decembrie 1989.

Iasiul este orasul cu vocatie culturala. De acest oras sunt legate destinele a doua genii ale literaturii noastre. Mihai Eminescu si Ion Creanga. Fauritori de limba si credinta precum Varlaam, Dosoftei, Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Milescu – Spatarul, sau iluministul, spiritul de cuprindere enciclopedica, membru al Academiei din Berlin, carturarul Dimitrie Cantemir sunt dintre traitorii acestui loc. Sunt de amintit spirite auguste precum Gheorghe Asachi, A.D. Xenopol, Alexandru Philippide, filosoful Vasile Conta, Emil Racovita, savantul naturalist care a fondat bio-speologia, expeditonar la Polul Nord si primul om stiinta român care exploreaza Polul Sud. De la Iasi a plecat laureatul Nobel pentru fiziologie si medicina din anul 1974, George Emil Palade. Acestia si înca multi altii completeaza Panteonul neamului românesc.

Iasul este un promotor al valorilor noului. Iasiul se mândreste cu primul orologiu instalat în Tarile Române, în 1638. Cu prima mare sinagoga înfiintata în anul 1671. Cu prima lucrare filosofica româneasca care apare în 1698 si apartine carturarului de talie europeana, Dimitrie Cantemir. Prima reprezentare teatrala din spatiul nostru cultural a avut loc tot la Iasi, în anul 1816. Anul 1876 este anul de nastere al primului teatru evreiesc din lume, „La Pomul Verde”, avându-l ca întemeietor pe Avram Goldfaden. Prima publicatie medicala din România, Revista medico-chirurgicala apare tot la Iasi în anul 1887. Iasiul are cel mai vechi si cel mai frumos teatru din România. Cortina sa, unicat în Europa impresioneaza prin maretie si frumusete. Iasiul este si un oras al muzicii. Opera Nationala si Filarmonica Moldova stau marturie spiritualitatii locului. Iasiul se poate lauda si cuBiblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” care adaposteste peste trei milioane de volume de valoare inestimabila. Bisericile, monumente istorice, precum si Palatul Mitropolitan, completeaza bogatia spiritual-culturala a orasului. Nu întâmplator, cladirea în care functioneaza Universitatea „Apollonia” este una, monument istoric, iar umbrele tacute ale zidurilor sale ascund povesti sagalnice si tumultuoase pecetluite-n parte pentru totdeauna. Iasiul, aceasta comoara de nestemate spiritual-culturale, a primit de-a lungul timpului mai multe supranume, care se pot constitui în argumente suplimentare si un raspuns îndestulator întrebarii De ce la Iasi?. Comorile artistice, pe care Iasiul le adaposteste l-au îndemnat pe academicianul Razvan Theodorescu, istoric de arta de reputatie europeana, sa-l numeasca : „Florenta României”. Viata universitara si academica densa i-a atras renumele de „Heilderbergul României”. Nu fara temei, Iasiul este numit si recunoscut drept „Capitala culturala a Moldovei”. I se mai spune: “cea mai estica dintre capitalele culturale”. Multi îl stiu drept Iasiul marilor iubiri. Aici exista spirite precum cel al poetului Horia Zilieru, care simte ca Iasiul are un spiritus loci, ca este tarâmul din care, atunci „când au plecat zeii au uitat focurile aprinse”. Carturarul si istoricul Nicolae Iorga spune despre Iasi : „cine n-a fost aici nu poate strabate cu întelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate patrunde dupa cuviinta de spiritul trecutului nostru, care traieste mai viu si mai bogat decât oriunde aiurea”.

Iasul este orasul care ofera lumina ziditoare pentru mintea si inima oricui, fara sa ceara alta plata decât aceea de a-l cunoaste.

De ce Universitatea „Apollonia” din Iaşi?

Mai întâi pentru că fiinţează în cel mai potrivit loc, Iaşul, cel care oferă avantajele proprii oricărui mare oraş.

Universitatea „Apollonia” este una nouă în spirit şi cunoaştere, creată în mediul deschis, european, democratic de după anul 1989. Alte instituţii asemănătoare sunt atinse de anchiloza rutinei, sau sufocate de suficienţa unui trecut onorabil.

Universitatea „Apollonia” este o instituţie flexibilă, capabilă să se acomodeze perpetuum noului .

Principiile după care este organizată sunt inspirate de modele modeme şi conţin norme recunoscute ale managementului universitar european. În chip particular şi fericit la Universitatea „Apollonia” se întrepătrund armonios experienţa generaţiei adulte, de profesori experimentaţi, cu mobilitatea şi aspiraţiile profesionale ale profesorilor tineri şi foarte tineri.

Universitatea este cu adevărat ALMA MATER, iar prin conţinutul activităţii, ilustrează întru totul adagiul lui Seneca: Res severa verum gandium. Şi, pe deplin adevărat, un lucru serios este o adevărată bucurie.

La Universitatea „Apollonia” curge o viaţă efervescentă, dedicată studiului şi noutăţilor.

Activităţile de implicare a cursanţilor în cunoaşterea ştiinţifică şi în acţiunile extracurriculare reprezintă tot atâtea argumente riguroase pentru a putea proba oricui.

 

 

Nu neapărat ca ultim argument, dar în mod sigur unul de substanţă îl reprezintă misiunea asumată prin jurământul de credinţă al Universităţii: BONUM BONO NASCITUR. Binele naşte bine !